Tuesday, 12 August 2014

Dari sarawak ke Sabah

Sblom ni aku kan keje kat bakun srawak... bile boss aku dpt keje kat sabah, aku pon kne la transfer kt sane... aku dpt tahu pon time aku tgah cuti raye 2013... so balik je cuti raye, kemas2 barang tros aku grak ke sabah...

Time aku kt bakun, aku dah bli krete sndri (mitsubishi triton) so, ble kne transfer ke sabah, aku bwak skali rr kete aku tu... aku grak dari bakun kul 3pagi dgn member kerja aku....sampai kat miri kul 7pagi.... ktorg grak awal pg sbb kne smpai last check point imigresyen sblom kul 6petang...klu tak kne tggu esok pagi baru bleh teruskan perjalanan. ... sbb imigresyen dah tutup kaunter...
Isi minyak sblom masuk Brunei... 

Nak kesabah ni kne tempuh byk check point imigresen sbb xde jalan srawak tros ke sabah...so kne tempuh brunei 2kali...kluar serawak(miri) masuk brunei.... lpastu keluar brunei masuk serawak (limbang)... lpastu masuk brunei balik keluar smule srawak (lawas)... last skali tempuh imigresen srawak(lawas) dgn sabah (spitang).... *brunei ade 2 bahagian dimana tengah2 tu ade lagi daerah srawak iaitu limbang*....sbb aku org smenanjung, aku kne cop smue imigresen srawak, brunei, ngan sabah....
Penuh dgn cop... 1 hari je perjalanan
Sblom masuk brunei kne standby la duit brunei sbb kwn aku ckp masuk dlm akan jumpe tol...so aku tukar la rm150...dpt la lbih kurang 70 dollar brunei... tau2 pakai tak smpai 50 dollar... tp xpe rr bleh buat kenangan....
Matawang negara Brunei
Time dlm perjalan kt brunei ni aku teruja sket sbb almaklumlah tgok tempat org... tapi tak la byk beza ngn malaysia... tp dari segi signboard tu ade beza... yg paling menarik perhatian signboard had laju... had laju akan dikurangkan time hujan... aku rase malaysia bleh buat mcm ni kut...

Klu hujan had laju jadi 70km/h
Brunei ni dia lebih kearah kemelayuan dan islamic... byk tulisan jawi, signboard zikir pon byk di sepanjang jalan kt sini... tak heran la sultan dia bleh jadikan brunei negara islam yg btol2 islam....ni aku blanje gmbar signboard2 yg sempat aku snap...

Nak dijadikan cerite, ktorg sesat kt dlm brunei...sbb tak jumpe jalan nak ke sabah. Kwn aku ade tnye pekerja kt tol tp dia tunjuk jln lain... dia ingt ktorg nak naik feri, sbb mmg ade feri tp dia tros ke labuan... smpai2 je kt jeti, barulah ktorg tau yg ktorg ni salah jln... ktorg sesat smpai ke jeti muara....nasib ade mak guard ngn pak guard kt situ yg tunjuk balik jln darat... siap lukis peta utk kitaorg...
Jeti feri muara... klu nak ke labuan bleh la dari sini

Kakak ngn abg tu tgah melukis pelan jalan nak ke sabah
Lame jgak la abg ngn kakak ni tunjuk jln yg btol, mmg org brunei ni baik2... tak sombong walaupun nilai matawang diorg jauh lebih mahal dari ringgit...hehe... tp lorat dia lain rr sket... mcm ade baku2 sket... tp xsrupe dgn indon... yg penting aku fhm.. tp ade jgak perkataan yg aku xfhm... cme buat2 fham je...haha...
Ni contoh org brunei bercakap...
Watch "Banar Tu Cakap orang brunei sakap
Akak tu bg 4 pilihan jalan yg aku bleh ikut... blakang kertas tu pon ade lagi peta
Aku ajak kwn aku g Bandar Sri Begawan jln2...tp dia plak xnak...sbb dia takut tak sempat dgn imigresen check point last.... lagi 1 dia takut kereta aku kne saman...sbb kat brunei ni mmg tinted tak dibenarkan langsung... kereta2 diorg aku tgok xde 1 pon bercermin gelap... mungkin org2 brunei ni ikut peraturan kot.... ataupun saman mahal giler... ktorg pon takut la jgak mn tau terserempak ngn polis brunei...kete aku mmg cermin gelap gile sbb kt srawak aku duk pedalaman...xde polis... lagi 1 org ckp, klu kereta malaysia kena saman kena bayar dlu baru bleh keluar brunei...

Kt tgah jalan aku smpat snap harga minyak kt Brunei. ... mmg murah giler... tp klu conver duit mlasia lebih kurang je kut...

Minyak murah gaji mahal...perghh
Pengembaraan aku bertambah menarik (cewahh) bile nak masuk bahagia brunei yg kedua... kne seberang sungai guna feri... sbb jambatan xde lagi time ni... aku dgar skung jmbatan dah siap... tambang 1 kete 10dollar brunei...kut...lupe dah...haha
Skali jalan 10 biji kereta...so kne beratur rr
Masuk brunei bahagian kedua ni aku tgok tak la semaju brunei yg pertama aku lalu tadi....kt sini rata2 org dia lebih kekampungan yg bwak krete mahal2...haha...serius...kereta smua hebat2...kt sini banyak sawah... org ckp beras brunei mmg sedap...sedap dr beras thailand lagi...(gmbar sawah xsmpat nak snap sbb time ni aku tdo)

Ktorg smpai sepitang dlm kul 6.15 petang cmtu...tp sbb sabah mlm cepat, matahari dah nak terbenam... aku dibelanja oleh ciptaan Allah swt dgn pemandangan yg super cantik.... ape lagi... ambik gambar selalu....
Iso 100 - f5.6

Iso 320 - f5.6

Iso 320 - f5.6
Dah rehat skejap ktorg smbung perjalan ke kota kinabalu... smpai kk kul 8mlm... pergghh mmg penat la perjalan ni...nasib berdua...bleh tukar2 driver....

Sekian ni sajalah dpt aku kongsikan pengalaman aku dari sabah ke srawak...

4 comments:

  1. peta tu macam peta orang kawin je... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah... sy pon pening tgok peta tu..tp mmg terbaik makgad ngn pakgad tu

      Delete